Πώς να επιλέξω το σωστό στυλ χαλιού για το σπίτι μου

Τα είδη των χαλιών και των μοκετών διαθέσιμα στην αγορά είναι πάρα πολλά, και ακόμα κι αν δεν είναι εμφανές με γυμνό μάτι υπάρχουν αμέτρητα είδη πλέξης. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες στυλ και χρώματα, ωστόσο το να γνωρίζετε τα βασικά είδη ύφανσης και ποιότητας είναι το μυστικό που θα διευκολύνει την επιλογή σας, πριν προβείτε στο πλησιέστερο κατάστημα όπου ο πωλητής θα αρχίσει να σας βομβαρδίζει με δεκάδες ορολογίες και πληροφορίες.

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας μαγαζιά στο ιντερνέτ όπως το www.velentzas.com.gr/xalia τα οποία είναι αξιόπιστα και διαθέτουν καλές τιμές και γρήγορη εξυπηρέτηση. Αφού βρείτε το κατάστημα το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναλογιστείτε πριν επιλέξετε χαλί, είναι ο χώρος και ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε. Προορίζεται για δωμάτιο με μεγάλη κινητικότητα;

Το χαλί θα έχει διακοσμητική ή πρακτική χρήση; Άλλο να αγοράσετε χαλί για το σαλόνι που είναι η κεντρική όψη του σπιτιού και «ταλαιπωρείται» καθημερινά από τόσες επισκέψεις, και άλλο για το υπνοδωμάτιο ή την τραπεζαρία, όπου θέλετε κάτι πιο πρακτικό στην περίπτωση που το φρεσκομαγειρεμένο σας φαγητό καταλήξει από ατύχημα στο πάτωμα! Αφού πρώτα τα αναλογιστείτε όλα αυτά, πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας στην αγορά σημειώστε τις διαστάσεις του χώρου, βγάλτε φωτογραφίες ή ακόμα πάρτε μαζί σας δείγμα από ύφασμα, οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να το συνδυάσετε με το ύφος και τη χρήση του δωματίου που θα το τοποθετήσετε.

Μοντέρνα σχέδιαΤι χρώμα χαλί να επιλέξω; Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σας. Τα ανοιχτά χρώματα προτιμώνται σε μικρά και μεσαία δωμάτια καθώς δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης. Αντίθετα, σε μεγάλους χώρους οι σκούρες αποχρώσεις χαρίζουν ζεστασιά. Ιδιαίτερα τα θερμά χρώματα, καθώς απορροφούν και αντανακλούν τη λάμψη του περιβάλλοντος, είναι ιδανικά για μέρη με ψυχρό κλίμα.

Αντιστρόφως, τα πιο ψυχρά χρώματα χρησιμοποιούνται σε μέρη με πλούσιο φυσικό φως για να εξισορροπούν την ατμόσφαιρα. Ο γενικός κανόνας είναι, πως αν θέλετε το χαλί σας να προσδώσει στυλ αναδεικνύοντας παράλληλα τον κυρίαρχο χώρο, να επιλέξετε χρώμα ένα τόνο κοντά στη βασική απόχρωση του δωματίου.

Μαλλί, νάϊλον, πολυεστέρας ή πολυπροπυλένιο;

 Μαλλί, ένα υλικό σταθερής, κλασικής αξίας. Επάξια παραμένει το πιο ακριβό υλικό, καθώς είναι γερό με ελαστικότητα, πολύ απορροφητικό με τους λεκέδες και εύκολο στο καθάρισμα. Επίσης, θεωρείται πολύ υγιεινό καθώς φιλτράρει τον αέρα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ωστόσο, μέσα σε όλα τα θετικά και την ατμόσφαιρα ζεστασιάς που χαρίζει στον χώρο σας, η υψηλή τιμή του ίσως σας κάνει να σκεφτείτε διπλά πριν το αγοράσετε.

Νάϊλον, το πιο διαδεδομένο και ανθεκτικό συνθετικό υλικό, που προσφέρει τεράστια ποικιλία χρωμάτων και διαφορετικών υφών να επιλέξετε. Είναι το πιο ακριβό σε σχέση με τα άλλα συνθετικά υλικά της αγοράς, ωστόσο λόγο σύνθεσης ίσως να μην αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για κάποιον με αλλεργίες.

Πολυεστέρας, ένα ανθεκτικό υλικό που αντιστέκεται πολύ στους πιο σκληρούς λεκέδες, με απαλή υφή και οικονομική τιμή.

Το πολυπροπυλένιο προσφέρει το πιο ανθεκτικό χρώμα στην έκθεση του ηλίου και στην περιποίηση με σκληρά προϊόντα καθαρισμού. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ανθεκτικό σαν υλικό και για τον λόγο αυτόν προτιμάται σε λεπτά χαλιά.

Τύποι υλικού Χαλιών

Γενικές συμβουλές:

Σε παιδικά δωμάτια ή σε χώρους όπου κινούνται τα παιδιά, μια πρακτική λύση είναι η χρήση ψάθινης μοκέτας καθώς είναι πολύ εύκολη στο καθάρισμα, ή ένα χαλί όχι ιδιαίτερα χνουδωτό, ώστε να μην γεμίζουν τα ζωηρά πιτσιρίκια σας με ίνες.

 Στον χώρο της τραπεζαρίας η μοκέτα φαντάζει ως η ιδανική λύση γιατί είναι φτηνή και πολύ εύκολη στο καθάρισμα.

 Εάν θέλετε τη ζεστασιά που προσφέρει ένα καλό μάλλινο χαλί αλλά δεν δύνασθε οικονομικά, τότε η επιλογή χαλιού από πολυεστέρα είναι η εναλλακτική σας. Επίσης, σε χώρους με μεγάλη δραστηριότητα τα χαλιά με θηλιά (loop level) είναι ιδανικά, λόγω της υψηλής τους ανθεκτικότητας.

 Αν θέλετε να γεμίσετε το πάτωμά σας από τη μια άκρη στην άλλη, η επιλογή μοκέτας σε παλ αποχρώσεις είναι η πρόταση της μόδας.

Στην αγορά ενός χαλιού είναι σημαντικό να επιλέξετε κάτι που θα ταιριάζει με το στυλ και ύφος του σπιτιού σας, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτείτε πρακτικά. Διαλέγοντας το σωστό χαλί αισθητικά, ποιοτικά και χρηστικά, θα χαρίσετε στον χώρο σας μια αγορά που θα σας ανταμείψει για πολλά χρόνια.